PRIPREMA I TRETMAN VODE U MONTAŽNIM BAZENIMA

Održavanje vode u bazenu tijekom ljeta izuzetno je važno kako bi se osigurala čista i sigurna voda za kupanje.

Evo nekoliko ključnih koraka i proizvoda koji se koriste za održavanje bazena:

1. PRIPREMA I ČIŠĆENJE PRIJE PUNJENJA BAZENA VODOM

 • ČIŠĆENJE BAZENA prije punjenja vodom: Prije nego što napunite bazen vodom, važno je temeljito očistiti bazenske površine kako biste uklonili prljavštinu i ostale nečistoće. Možete koristiti veće I manje četke za pranje bazena. Pravodobnim četkanjem zidova i poda bazena uklanja se film stvrdnute prljavštine, kako bi se izbjeglo agresivno čišćenje visokotlačnim čistačima. Četke za bazen preporučljivo je koristiti i nakon prvog generalnog čišćenja bazena i to najmanje jednom tjedno. Četke za bazen su svestrane i mogu se koristiti na bazenima od betona, staklenih vlakana ili PVC-a i mogu se jednostavno pričvrstiti na teleskopski štap.
  Općenito, plastične četke s čekinjama mogu se koristiti na svim vrstama bazena, ali četke od nehrđajućeg čelika smiju se koristiti samo na betonskim bazenima. Četke za čišćenje bazena dostupne su u različitim veličinama i oblicima. Ponudu četki za bazen pogledajte na ovom LINKU.
 • Premaz stranica bazena algicidom – Pogledajte u nastavku pod kemikalije
 • POOL TESTERI: Pool testeri su uređaji koji se koriste za mjerenje kemijskih parametara u bazenskoj vodi kako bi se osigurala sigurnost, kvaliteta i udobnost korisnika bazena. Oni pružaju informacije o razinama kemikalija u vodi, kao što su pH vrijednost, razina klora, alkalnost, cijanurna kiselina, brom, kalcij i drugi parametri.

Postupak korištenja pool testera obično uključuje sljedeće korake:

 1. Priprema testera: Pool Tester obično dolazi s testnim trakicama, tableta ili tekućinama za testiranje. Prije upotrebe, trebate provjeriti da li su testne trake, tablete ili tekućine u dobrom stanju i da su u skladu s uputama proizvođača.
 2. Skupljanje uzorka vode: Da biste testirali kemijske parametre, trebate prikupiti uzorak vode iz bazena. Uzorkovanje se obično provodi pomoću posebne posude koja dolazi s testerom. Važno je uzeti uzorak vode s različitih mjesta bazena kako biste dobili reprezentativan uzorak.
 3. Izvršavanje testa: Način izvođenja testa ovisi o vrsti testera koji koristite. Ako koristite testne trake, umočite traku u uzorak vode i držite je neko vrijeme kako bi se kemikalije reagirale s trakom. Zatim usporedite boje na traci s bojama na priloženoj kartici kako biste očitali rezultate. Ako koristite tablete za analizu vode ili tekućine, dodajte ih u uzorak vode prema uputama proizvođača i pratite promjene boje ili druge indikatore reakcije.
 4. Očitavanje rezultata: Nakon što završite test, očitajte rezultate prema uputama proizvođača. Rezultati će vam dati informacije o razinama pH vrijednosti, klora, alkalnosti ili drugih parametara u vašem bazenu.
 5. Prilagodba kemikalija: Na temelju rezultata testa, možda ćete morati prilagoditi razinu kemikalija u bazenu kako bi se postigla optimalna ravnoteža. Na primjer, ako je pH vrijednost preniska, možda ćete trebati dodati pH regulator da biste je podigli. Ako je razina klora previsoka, možda ćete trebati dodati sredstvo za smanjenje klora.

Važno je redovito koristiti pool testere kako biste održavali kvalitetu vode u bazenu. Pravilno održavanje kemikalija u bazenu osigurava sigurno i zdravo okruženje za korisnike te pomaže u sprečavanju razvoja algi, mikroorganizama i drugih neželjenih tvari.

2. TRETMAN KEMIKALIJAMA

1. KLOR

Klor je jedan od najvažnijih kemikalija za dezinfekciju bazenske vode. On ubija bakterije, viruse i alge te održava vodu zdravom. Preporučuje se redovito testiranje razine klora i održavanje stabilne koncentracije između 0.3-0.6 mg/l u bazenima, a kod hidromasažnih bazena od 0.6-1.0 mg/l. U procesu ‘šok tretmana’ vrijednost varira oko 1.5 mg/l. . Za dodavanje klora u bazen možete koristiti klor u granulama ili klor tablete, ili natrij hipoklorit (<15%) u tekućem stanju.

 • KLOR TABLETE: Klor tablete su komprimirane tablete koje sadrže stabilizirani klor. Uobičajeno se koriste u plastičnom ili plutajućem dozatoru koji se stavlja u bazen, a mogu se staviti i u skimmer, ali nikada se ne bi trebale dodavati izravno u vodu bez odgovarajuće distribucije. Dozator polako otpušta klor u vodu kako bi se održao odgovarajući nivo dezinfekcije. Klor tablete mogu sadržavati različite koncentracije klorovog spoja, pa je važno pažljivo pratiti upute proizvođača o količini koju treba koristiti za vaš bazen.
 • KLOR GRANULE: Klor granule su brzo rastvarajući oblik klorovog spoja. Često se koriste za šokiranje bazena ili povremeno povećanje razine klora. Granule se obično dodaju izravno u vodu bazena. Važno je slijediti upute proizvođača i pažljivo dozirati granule prema veličini bazena i trenutnoj razini klora. Nakon dodavanja granula, treba pričekati određeno vrijeme kako bi se klor rastopio i ravnomjerno rasporedio po bazenu. Preporučuje se da ljudi ne ulaze u bazen tijekom ovog procesa i da se drže sigurne udaljenosti od bazena dok granule ne rastvore klor.

Važno je napomenuti da je korištenje klor tableta ili granula samo jedan aspekt održavanja bazena. Redovito provjeravanje pH vrijednosti, ravnoteže kemikalija i čišćenje bazena također su važni dijelovi održavanja bazenske vode.

2. pH MINUS

pH minus je spoj kemikalija koji se koristi za smanjenje pH vrijednosti vode u bazenu. pH vrijednost je mjera kiselosti ili alkalnosti vode, a za bazene je optimalna pH vrijednost između 7,2 i 7,6. Ako je pH razina previsoka, možete koristiti tekuci pH minus ili pH minus granulat kako biste je smanjili. U rjeđim slučajevima postoji mogućnost da je pH vode prenizak i u tom slučaju se nivelira sa pH Plus-om.

Za tretiranje pH minusom, prvo morate testirati pH vrijednost vode u bazenu pomoću pool testera ili testnog kompleta za pH. Kada je pH vrijednost previsoka, smanjujemo ju kako bismo održali vodu u bazenu u optimalnom rasponu.

Evo nekoliko koraka za upotrebu pH minusa:

 1. Uzmite u obzir veličinu bazena i preporučenu količinu pH minusa koja vam je potrebna. Pročitajte upute na pakiranju ili slijedite preporuke proizvođača.
 2. Ako upute preporučuju stavite rukavice i zaštitne naočale kako biste se zaštitili od kontakta s kemijskom tvari.
 3. Otvorite pakiranje pH minusa i polako dodajte pravu količinu proizvoda u vodu. Kod nekih pakiranja granule se prvo rastapaju u manjoj posudi, te razmućene dodaju u bazen. pH minus je najbolje dodavati u bazen dok je pumpa uključena kako bi se omogućilo ravnomjerno miješanje.
 4. Kako biste provjerili pH vrijednost vode nakon dodavanja pH minusa, ponovno upotrijebite pool tester za pH. Ako je pH vrijednost i dalje previsoka, možete ponoviti postupak dodavanja pH minusa dok ne postignete željenu pH vrijednost.

Važno je slijediti upute proizvođača i dozirati pH minus prema preporučenim smjernicama kako biste izbjegli prekomjerno smanjenje pH vrijednosti. Preniski pH također može dovesti do iritacije očiju i kože kod kupača, korozije opreme za bazen i drugih problema.

3. ALGICID

Algicid se koristi za sprečavanje rasta algi u bazenu. Redovito dodavanje algicida održava vodu bistrom i sprječava stvaranje zelenih ili crnih algi. Djeluje tako da uništava postojeće alge i sprječava daljnji njihov rast. Alge su mikroskopski organizmi koji se mogu razvijati u vodi i stvarati neugodan izgled na površini bazena, kao i izazivati promjenu boje vode. Preporuća se obavezno koristiti kod prvog punjenja bazena u sezoni, te povremeno nakon toga. Algicidi za bazene dolaze u tekućem obliku i sadrže aktivne tvari koje sprječavaju rast algi. Najčešće korištena aktivna tvar je bakar-sulfat.

Korištenje algicida za bazene obično uključuje sljedeće korake:

 1. Prije samog punjenja bazena vodom, dobro oribajte sve stranice bazena te ih tada premažite algicidom.
 2. Nakon punjenja bazena, a prije ponovnog stavljanja algicida, važno je provjeriti pH vrijednost vode i prilagoditi je u preporučeni raspon (između cca 7,2 i 7,6). Pravilna pH vrijednost osigurava učinkovitost algicida.
 3. Preporučena doza algicida ovisi o veličini bazena i koncentraciji proizvoda. Obično je potrebno dodati određenu količinu algicida na svakih 10.000 litara vode u bazenu.
 4. Algicid se nakon punjenja bazena vodom, obično dodaje izravno u bazen, najbolje uz pomoć peristaltičke pumpe ili ručno raspršivanjem po površini vode.
 5. Nakon dodavanja algicida, preporučljivo je ostaviti filtracijski sustav uključenim najmanje 6 do 8 sati kako bi se osiguralo ravnomjerno raspoređivanje proizvoda.
 6. Redovito provjeravajte razinu algi u bazenu i ponavljajte tretman algicidom prema uputama proizvođača ili prema potrebi.

Važno je pridržavati se uputa proizvođača pri korištenju algicida za bazene. Prekomjerna uporaba ili nedovoljna količina mogu rezultirati nedovoljnom učinkovitošću ili nepoželjnim učincima na vodu u bazenu. Također, važno je redovito održavati pravilnu razinu klora u bazenu jer algicid ne zamjenjuje dezinfekciju.

Uz pravilno korištenje, algicid za bazene može biti učinkovit alat u održavanju čiste i zdrave vode te sprječavanju rasta algi koje mogu narušiti izgled i sigurnost bazena.

4. MULTITABLETE ZA BAZEN

Multitablete za bazen su proizvod koji se koristi za dezinfekciju, sprečavanje rasta algi i bakterija te održavanje čiste i sigurne vode za kupanje u bazenima. Ove tablete obično sadrže više aktivnih sastojaka, poput klora, flokulanta i algicida koji pomažu u dezinfekciji vode i sprječavaju rast algi i bakterija.

Multitablete za bazen su praktičan način održavanja kvalitete vode u bazenima. Najčešće su dostupne u obliku velikih okruglih tableta. Mogu se koristiti na nekoliko načina, ovisno o potrebama bazena i preferencijama korisnika.

Najčešći način korištenja multitableta za bazen je kroz upotrebu plutajućeg dozatora tj. tzv. gljive. To je plastični uređaj koji se stavlja na površinu vode i sadrži spremnik za tablete. Tablete se jednostavno stavljaju u spremnik, a voda ih polako otapa dok dozator pluta po bazenu. Ovo je popularan način doziranja jer omogućuje ravnomjernu i postupnu distribuciju kemijskih sastojaka.

Drugi način korištenja multitableta je kroz upotrebu dozirnog sustava. Ovi sustavi su instalirani u bazenu i automatski ubacuju tablete u vodu. Oni se obično sastoje od spremnika za tablete koji se povezuje s bazenskim sustavom za cirkulaciju vode. Dozirni sustav pravilno dozira tablete u bazen kako bi održao stabilnu razinu dezinfekcije.

I ovdje je važno napomenuti da pri korištenju multitableta za bazen treba slijediti upute proizvođača. Treba pratiti preporučene doze i redovito provjeravati razinu klora u vodi pomoću testova. Također, potrebno je voditi brigu o sigurnom rukovanju kemikalijama i čuvati multitablete izvan dohvata djece.

Uvijek pripazite na sigurnost prilikom rukovanja kemikalijama za tretman vode u bazenu. Ako imate nedoumica ili poteškoća u održavanju kemijskih vrijednosti u bazenu, preporučljivo je konzultirati stručnjaka za bazene ili dobavljača kemikalija za dodatne savjete i upute.

5. FLOKULANTI

Flokulant je kemikalija koja pomaže ukloniti suspendirane čestice iz bazenske vode. To su čestice koje su premale da bi se vidjele golim okom i koje mogu uzrokovati mutnoću i zamućenost vode.

Flokulant se koristi kada primijetite da je voda u bazenu mutna ili ima poteškoća s filtriranjem sitnih čestica. To može biti rezultat ulaska velikog broja ljudi u bazen, loše održavanog sustava filtriranja ili drugih vanjskih čimbenika koji pridonose zamućenosti vode.

Kako koristiti flokulant? Prvo provjerite pH vrijednost vode i osigurajte da je između 7,2 i 7,6. Uključite bazenski sustav filtriranja kako biste osigurali cirkulaciju vode. Prema uputama na pakiranju, odredite količinu flokulanta koju trebate dodati na temelju veličine vašeg bazena. Razrijedite flokulant u kanti s vodom prema uputama. Nježno ulijte razrijeđeni flokulant u bazen, ravnomjerno raspoređujući po površini. Nakon dodavanja flokulanta, isključite sustav filtriranja i ostavite ga da se staloži najmanje 8 sati ili prema uputama proizvođača. Nakon što se flokulacija dogodi, uključite filtracijski sustav kako biste uklonili staložene čestice iz bazenske vode. Redovito provjeravajte razinu flokulanta u vodi i dodajte ga prema potrebi.

Ostali savjeti: Tijekom procesa flokulacije, izbjegavajte plivanje u bazenu ili dodavanje svježe vode. Pobrinite se da sustav filtriranja bude u dobrom stanju i redovito ga održavajte. Održavajte uravnoteženu pH razinu vode kako biste postigli optimalne rezultate. Ako niste sigurni kako koristiti flokulant ili imate posebna pitanja o svojem bazenu, uvijek se posavjetujte s stručnjacima za bazene.

Važno je napomenuti da se preporuča pridržavati uputa proizvođača flokulanta jer se formulacije i doze mogu razlikovati. Pravilna upotreba flokulanta može pomoći u održavanju bistre i čiste vode u bazenu.

Trenutnu ponudu možete pronaći na sljedećem linku: Kemikalije za tretman vode.

3. ODRŽAVANJE BAZENA OSTALOM OPREMOM

Za uklanjanje većih čestica i nečistoća koje se skupljaju na dnu bazena, koriste se usisavači za bazene. Ručno usisavanje zahtjeva više vremena i strpljenja jer se mora obavljati iznimno sporo kako se čestice s dna ne bi digle, a voda zamutila naglim pokretima. Stoga je najbolje po dnu bazena prelaziti vrlo sporim pokretima.

Kada bazen nije u upotrebi, možete ga pokriti raznim pokrivalima za bazen. To će spriječiti padanje lišća, grana i drugih nečistoća u vodu, čime će se smanjiti potreba za čestim čišćenjem. Solarni pokrivači također služe i za zagrijavanje vode u bazenu tijekom sunčanog dana. Savjet: Ovisno o individualnim preferencijama, učestalosti i navikama stavljanja pokrivača, pri odabiru obratite pozornost na to želite li pokrivač koji se veže oko ruba bazena, koji samo pluta po površini vode u bazenu ili koji se namata na navijalo za bazenski pokrivač.

Skimer je uređaj koji se postavlja na rub bazena i koristi se za skupljanje lišća, kukaca i ostale plivajuće prljavštine s površine vode.

Ovisno o modelu bazena, skimer je može biti pričvršćen na rub bazena ili ugrađen u zid bazena i ima poseban otvor kroz koji se površinska voda slijeva u skimer. Skimeri se uglavnom spajaju na pumpu za filtriranje bazena kako bi se pokrenuli protok vode. To omogućuje skimeru da počne skupljati površinsku vodu. Skimer skuplja površinsku vodu, zajedno s lišćem, prljavštinom i drugim otpacima koji plutaju na površini bazena. Ovi otpaci će se sakupljati u košari skupljača. Redovito provjeravajte košaru skupljača u skimeru i uklonite skupljeni otpad. To možete učiniti jednostavno izvadivši košaru iz skimera i prazneći je. Ovo treba raditi po potrebi, ovisno o količini otpada koji se nakuplja na površini bazena. Kako biste osigurali ispravan rad skimera, redovito održavajte pumpu i filter bazena. Ovi su koraci općenito primjenjivi na većinu skimera za montažne bazene. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s uputama proizvođača za specifične modele i smjernice koje su priložene uz vaš skimer i bazen.

Mrežica za skupljanje nečistoća je uobičajeni pribor koji se koristi za održavanje čistoće bazena. Mrežice se obično koriste za uklanjanje plivajućih otpadaka, lišća, insekata i drugih manjih nečistoća s površine bazena. Možete birati između nekoliko vrsta mrežica za bazene koje se često nalaze u prodaji. Razlikuju se prema površini za hvatanje otpadaka (široki ili uski okvir), zatim sa dubokom ili plitkom mrežicom, sa teleskopskom ili fiksnom drškom, sa ili bez drške, za finu filtraciju ili krupne otpatke.

Odaberete mrežicu koja je izrađena od kvalitetnih materijala, ima čvrstu dršku koja neće lako pucati i ima odgovarajuću veličinu otvora koji će zadovoljiti vaše potrebe čišćenja bazena. Također, preporučljivo je da imate rezervnu mrežicu kako biste je mogli zamijeniti ako se postojeća ošteti ili istroši.

Poznati i kao roboti za bazene, specijalizirani su uređaji koji se koriste za održavanje čistoće bazena. Dizajnirani da automatski skupljaju i uklanjaju nečistoće s dna, zidova i površine bazena, i time olakšavaju održavanje bazena i održavaju vodu čistom.

Kako se koriste automatski čistači bazena:

 1. Priprema bazena: Prije korištenja robota, potrebno je provjeriti i pripremiti bazen. To uključuje provjeru pH vrijednosti vode, uklanjanje većih nečistoća s površine i osiguranje da su svi sustavi bazena (npr. filter) ispravni i spremni za rad.
 2. Postavljanje robota: Automatski čistači bazena dolaze s uputama za uporabu koje treba pažljivo slijediti. Općenito, postupak uključuje spajanje čistača na odgovarajući izvor energije (obično strujnu utičnicu), eventualni priključak na kontrolnu kutiju i spuštanje automatskih čistača u bazen.
 3. Podešavanje postavki: Neke vrste automatskih čistača bazena imaju postavke koje se mogu prilagoditi prema potrebama korisnika. To može uključivati vrijeme trajanja ciklusa čišćenja, način kretanja (npr. nasumičan ili programiran), brzinu ili intenzitet čišćenja i slično. Ove postavke se obično podešavaju putem upravljačke ploče na samom čistaču bazena.
 4. Rad automatskih čistača bazena: Nakon što su postavke konfigurirane, čistač za bazen bazena počinje s radom. U većini slučajeva, čistač se koristi ugrađene senzore i sustave navigacije kako bi se kretao po bazenu. On može skupljati prljavštinu s dna bazena uz pomoć četki, usisivača ili mrežastih filtera. Danas večina modela automatskih čistača za bazene mogu čistiti i zidove i vodenu liniju bazena.
 5. Završetak čišćenja: Nakon završetka ciklusa čišćenja, automatski čistač bazena se obično zaustavlja samostalno ili se može ručno isključiti. Zatim se čistača izvlači iz bazena i održava se prema uputama proizvođača. To uključuje ispiranje filtera, pražnjenje sakupljene prljavštine i provjeru općeg stanja uređaja.

Važno je napomenuti da se automatski čistači bazena mogu razlikovati u dizajnu, funkcijama i načinu rada ovisno o modelu i proizvođaču. Stoga je preporučljivo pročitati i slijediti upute proizvođača specifične za vaš automatski čistač bazena kako biste osigurali pravilno i sigurno korištenje.

Savjet: Jedna od najčešćih greški kod rukovanja automatskim čistačima bazena je izvlačenje čistača iz bazena povlačenjem za kabel. Uvijek treba pričekati da čistač sam izroni iz vode. Također česta greška je neispiranje filtra robota nakon svakog čišćenja bazena. Kako bi čistač čim duže bio u funkciji bez kvarenja, redovno čišćenje filtra je ključno.

Dodatne informacije o proizvodima i kemikalijama za tretman vode u bazenu pogledajte u Gesta Pool Shop